söndag 29 januari 2017

Recensionsexemplar? Hur gör man?

Jag har flertalet gånger fått frågor över hur man egentligen får recensionsexemplar, så jag tänkte därför ge lite tips på hur man kan gå till väga.

När jag blev tillfrågad om att få mitt första recensionsexemplar så hade jag inte ens tänkt tanken att min lilla blogg blivit så uppmärksammad att författare faktiskt hade hittat till min blogg, men det hade dem alltså. Jag tror jag hade ca. 50-60 läsare då dagligen, vilket inte är så mycket. 

Någon månad efter det så började jag kolla runt lite bland olika förlag och stötte på en del böcker som jag var intresserad av, vilket alltså blev första gången jag frågade om jag kunde få recensionsexemplar. För att komma i kontakt med förlagen är det endast att gå in på deras hemsida där det under press och kontakt brukar finnas en mailadress, dit kan kan maila och fråga om böcker man är intresserad av. Skriv ett kort litet meddelande och länka även din blogg, så att de kan gå in och titta. Vissa förlag ber om statistik innan de vill skicka något (brukar vara de större förlagen). Vissa förlag skickar endast ut e-böcker, så att man är medveten om det innan man frågar om man till exempel inte har möjligheten att läsa e-böcker/inte gillar att läsa e-böcker på t.ex. datorn.

En annan fråga jag ofta får är huruvida man får behålla boken eller om man måste lämna tillbaka den när man har läst ut den. Svaret är som så att du som bokbloggare får en gratis bok i utbyte mot att du läser boken och recenserar den (en win, win situation med andra ord). Men jag skulle dock tipsa om att inte be om allt för många böcker, då det naturligtvis uppskattas att du faktiskt tar dig tid till att recensera förlagens böcker och inte bara fortsätter att be om dem utan att de får ut något av det. Förlagen brukar be att du skall maila dem en länk av din recension, när du läst ut och recenserat boken, eftersom att de naturligtvis inte kan sitta och läsa varenda bokbloggares blogg varenda dag för att se om en recension kanske äntligen kommit upp. Så ett tips är alltså att se till att skicka med en länk när man talar om för dem att boken är recenserad.

Ett annat tips är även att se till att du har en aktuell mailadress synlig på din blogg så att eventuella förlag/författare kan höra av sig till dig angående olika böcker. Men jag har även blivit tillfrågad på andra sociala medier som jag har kopplat till min blogg, det vill säga min fb-sida och min instagram. Så om du har flera sidor som du har skapat speciellt för att höra ihop med din blogg, så kan det vara bra att hålla kolla där också. 

Är det fortfarande så att ni undrar över något så är det bara att höra av sig så skall jag försöka svara så gott jag kan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack så mycket för att du tar dig tid att kommentera mitt innehåll! Jag svarar på kommentarer så fort jag kan!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...