lördag 9 december 2017

Julklappsförslag: Mellanstadieböcker

Eftersom att julen kommer allt närmre och eftersom att alla vi bokälskare önskar att dagens barn och ungdom skall börja läsa mer så kommer jag nu med lite förslag på vilka böcker som är passande att ge i julklapp till barn i åldrarna 9-12.

Den första rekommendationen är nog rätt så uppenbar om du har följt min blogg ett tag. Jo, det är helt enkelt ingen jul och ingen rekommendationslista utan Harry Potter.

Goodreads beskrivning av Harry Potter och de vises sten
Den fantastiska berättelsen om föräldralöse Harry Potter som visar sig vara trollkarl. En helt ny värld öppnar sig för honom när han får börja i Hogwarts skola i häxkonster och trollkunskap: en värld full av magi och spännande äventyr. Denna makalöst framgångsrika debutbok är en klassisk berättelse av bästa sort!

Plötsligt händer det märkliga ting i den lilla staden! Mystiska stjärnskott på himlen och svärmar av ugglor mitt på dagen, katter som läser kartor och underliga människor som står i gathörnen och viskar. De viskar om en viss Harry Potter...

Föräldralöse Harry Potter bor hos sina elaka styvföräldrar och deras vidrige son. En helt ny värld öppnar sig för Harry när det visar sig att han egentligen är en trollkarl och börjar Hogwarths Skola för Häxkonster och Trolldom, en värld full av magi och spännande äventyr!
 


Varför?
Så varför är det här ett bra julklappsförslag? Det här är serien som har förtrollat en hel värld sedan 1997. I år är det tjugo år sedan första boken kom ut mycket mer passande än så kan det inte bli. För vem gillar inte att läsa böcker som innehåller magi, kickass-karaktärer, intriger och sa jag MAGI?! 

Goodreads beskrivning av Ut i det vilda
Profetian är mystisk, men klanledaren Blåstjärna litar på budskapet från förfäderna. Hotet mot katterna i Åskklanen växer sig nämligen starkare för varje dag som går.

I generationer har de fyra kattklanerna delat upp skogen enligt lagarna som deras förfäder en gång stiftat. Men tiderna förändras och alla respekterar inte längre kodexen som styr krigarkatternas liv. Samtidigt blir den lömska Skuggklanen alltmer aggressiv och stolta krigaredör i de våldsamma striderna mellan klanerna.

En dag vågar sig den nyfikna huskatten Rost ut i skogen och han dras omedelbart in i kampen. Men klarar en vanlig huskatt det hårda livet bland vildkatterna? Harhan styrkan att överleva när han beger sig ut i det vilda?


Varför?
Det här är serien för djurälskare, som gillar händelsefulla och oförutsägbara böcker. Lägg sedan till att böckerna är väldigt lättlästa och att de dessutom går riktigt snabbt att läsa. Samt att de är extremt beroende framkallande!

Goodreads beskrivning av Nyckeln till Hinsides

Huset Trakeborg har stått tomt i många år sedan den mystiske ägaren spårlöst försvunnit. De 12-åriga tvillingarna Linus och Linnéa flyttar in över sommaren, tillsammans med sin mamma som ska restaurera huset. Linnéa är svårt handikappad sedan födseln och Linus ser inte fram emot en sommar i ett ödsligt hus mitt ute i ingenstans, utan något att göra. Men redan första natten hör han underliga ljud i väggarna och snart börjar saker försvinna. När Linus letar efter ledtrådar i huset hittar han en nyckel under några uppbrutna golvbrädor. Vem har gömt nyckeln - och vart leder den?   

Varför? 
Det här är en härlig och händelsefull serie med lättomtyckta karaktärer som utvecklas en hel del. Vi får även följa med på äventyr i en ny värld. Mer spännande än så kan det ju knappast bli!Recensioner
Harry Potter och de vises sten 
Ut i det vilda 
Nyckeln till Hinsides

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack så mycket för att du tar dig tid att kommentera mitt innehåll! Jag svarar på kommentarer så fort jag kan!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...