fredag 31 juli 2015

Summering av Juli månad



Det här är de böckerna jag läste ut under juli månad. Det blev alltså åtta böcker den här månaden, vilket jag tycker är ett helt okej antal även om jag just nu ligger 6 böcker efter i min Goodreads utmaning, vilket suger, men jag fortsätter att kämpa med det trots alla sena och långa pass på Liseberg.
Månadens hiss
Jag har läst så himla många bra böcker den här månaden så det är väldigt svårt att bara välja en. Men om jag ändå måste göra det så säger jag nog faktiskt Rövardotter skriver av Jackie Ferm och Ola Brising, den var riktigt, riktigt bra och man fastnade i den direkt. Ferm har verkligen återberättat hela sitt liv och man känner därför väldigt starkt med henne. Jag hade väldigt länge velat läsa den boken, men det hade bara inte blivit av förrän nu och jag hoppas verkligen att ni andra tar er tid att läsa den också, för det är den värd.
Månadens diss

Egentligen var det ingen bok som var riktigt dålig den här månaden men man kan väl säga såhär: jag hade förväntat mig lite mer utav Elizabeth skriven av Lesley Pearse. Jag fastnade aldrig riktigt till 100% i den boken och jag blev något trött på att allting bara upprepades hela tiden fast på olika platser runt om i världen. Jag kan även nämna Kristina Ohlssons bok Paradisoffer, en bok som jag tyckte hade en bra idé till en handling, men att själva utförandet kanske inte riktigt räckte hela vägen fram. Jag upplevde det stundtals som om att utredningen bara stod och stampade på samma ställe, något som gjorde att boken fick en del långdragna partier. Jag kommer dock att fortsätta läsa böcker av båda dessa författare för jag vet att dem är riktigt jädra bra annars.

torsdag 30 juli 2015

Recension av Paradisoffer

Författare: Kristina Ohlsson
Serie: Fredrika Bergman, bok 4 av 5
Antal sidor: 403
Goodreads beskrivning
En fullsatt Boeing 747 lyfter från Stockholm och flyger mot New York. Kort efter start hittas ett hotbrev på en av flygplanets toaletter. Krav riktas mot både den svenska och amerikanska regeringen, om de inte infrias kommer planet att sprängas. Ett av kraven från kaparna är att regeringen ska ompröva sitt beslut att utvisa en man som Säpo bedömt vara en säkerhetsrisk. Regeringen ställs inför valet att rädda livet på de fyrahundra passagerare som hålls gisslan på tiotusen meters höjd eller att fullfölja utvisningen.
Mina åsikter
De tidigare böckerna i serien om Fredrika Bergman har jag fullkomligen älskat, men det känns som om Ohlsson missade något i just den här boken. Hela boken utspelar sig i princip på ca 2-3 dagar. Det känns under längre perioder som om att polisernas och Säpos utredning bara står och stampar på samma ställe hela tiden, sedan lyckas de komma fram till en väldans massa långsökta saker, som är så långsökta så att man nästan inte ens fattar hur de kunde ha kommit fram till något alls utifrån de bevis de faktiskt har. Boken kunde stundtals vara spännande och något fängslande, men för det mesta gick jag bara och väntade på att något skulle hända. Bokens gärningsman kändes det som om hen bara blivit utnämnd till i brist på bättre alternativ. Jag gillar själva idén med en handling som utspelar sig på ett kapat plan, men Ohlsson lyckades inte riktigt leva upp till dem möjligheterna som jag ansåg fanns i en sådan handling.
Mitt betyg
Jag föredrar det otvingade sätt Ohlsson skrev sina föregående böcker på. Den här boken får därför 3 av 5 stjärnor, då man ändå stundtals för se den deckardrottning man ändå vet att Ohlsson har gått och blivit.



fredag 24 juli 2015

Recension av Jag lever, pappa

Originaltitel: Jeg lever, pappa: 22. juli - dagen som forandret oss

Författare: Siri och Erik Sønstelie

Antal sidor: 241




















Goodreads beskrivning

Siri är på sitt första AUF-läger på Utøya sommaren 2011. För Siri är ön precis det som statsministern Jens Stoltenberg kallat den, ett paradis. Ända tills en man klädd i falsk polisuniform går i land och börjar skjuta. Paradiset förvandlas till ett helvete och Siri tvingas fly för sitt liv. På land finns pappa Erik som slits mellan hopp och förtvivlan, kommer dottern att överleva dramat som utspelar sig på ön mitt i Tyrilfjorden?

Mina åsikter

Efter en hel del politiksnack kommer boken i gång på riktigt, den griper tag i dig och lämnar dig full med fasa. Med tanke på vem som är författaren till den här boken så förstår du ju hur utgången kommer att bli efter skottlossningen men du kan ändå inte låta bli att känna så himla mycket. Jag var tvungen att kämpa tillbaka tårarna gång på gång, då man fick sådana målande beskrivningar om allt som både Siri och Erik varit med om. Det är svårt att förstå hur en människa kan vara med om sånt här och sedan resa sig upp och orka fortsätta kämpa. Man får verkligen veta allt om Siri och Eriks känslor och tankar, om Eriks kamp för att få reda på vad som hänt med Siri, huruvida hon fortfarande lever eller inte. Siris gripande förklaringar om hur hon lyckas fly, hur hon ser folk dö mitt framför ögonen på henne och hur nära det är att hon själv blir skjuten, den hemska upptäckten hon gör när hon inser att flera av hennes bekanta påträffas döda efter skjutningen. Man får även läsa korta utdrag om observationer som folk har gjort av Anders Behring Breivik före och under skjutningarna, samt under rättegången. Det här är en bok som alla borde läsa, den griper verkligen tag i en och får en att vilja förändra världen, att få bort all rasism och främlingsfientlighet, eftersom att det är sånt som Breivik står för.

Mitt betyg

Det är inte ofta jag gråter för att jag läser en bok eller ser på en film, men den här gången fick jag verkligen kämpa för att hålla tillbaka tårarna, den här boken grep verkligen tag i mig och Siris berättelse kändes verkligen ända in i hjärtat. Boken får därför 4 av 5 stjärnor av mig

torsdag 23 juli 2015

Recension av Elizabeth

Originaltitel: Gypsy

Författare: Lesley Pearse

Antal sidor: 476
Bilden kommer från Bokus.com
Bokus beskrivning
Liverpool 1893. Femtonåriga Elizabeth Boltons liv förändras dramatiskt. Hennes föräldrar dör och lämnar Beth, hennes storebror Sam samt en nästan nyfödd halvsyster, helt ensamma. Sam drömmer om att starta ett nytt liv i Amerika och tveksamt följer Beth med efter att de hittat en kärleksfull adoptivfamilj till systern. På båten till New York träffar de spelaren Theo och Jack som flyr från en besvärlig uppväxt. De fyra blir vänner och när rykten börjar gå om att guld har hittats på en plats som heter Klondike gör de sig redo för sitt livs äventyr. Kommer de att klara den farliga resan genom snöiga och otillgängliga bergstrakter? 
Mina åsikter
I den här boken har Pearse återigen gått tillbaka till att skriva om en karaktär vars liv utspelar sig på 1800-talet, vilket  enligt mig är Pearses starka sida. Den här boken handlar väldigt mycket om resande, samt att kunna försörja sig på de olika platserna som Elizabeth och hennes vänner kommer till, något som i längden blir något långdraget, jag måste dock erkänna att flertalet av karaktärerna har djup, samt att Pearse i alla fall har försökt gå ifrån något från den rådande kvinnostereotypen som fanns under slutet av 1800-talet. Detta leder till att man tycker om "Beth" av flera anledningar. Det faktum att karaktärerna hela tiden reser från ställe till ställe, att allting hela tiden går åt fanders men att det sedan löser sig och blir till det bättre hela tiden stör mig något. Det känns som om att handlingen hela tiden upprepar sig fast i olika städer eller länder varje gång. Sen så ska jag ju definitivt inte säga att man inte skall läsa den här boken. Pearse har som jag tidigare nämnt en mycket hög lägstanivå.
Mitt betyg
Jag upplever att den här boken är något enformig, men eftersom att karaktärerna har ett visst djup och eftersom att alla bakgrunsbeskrivningar som vanligt är mycket målande så slutar betyget på 3 av 5 stjärnor.



fredag 17 juli 2015

Recension av Änglavakter

Författare: Kristina Ohlsson
Serie: Fredrika Bergman, bok 3 av 5
Antal sidor: 482
Goodreads beskrivning
En ung kvinna hittas styckad och begravd i ett skogsparti i Midsommarkransen utanför Stockholm. Hon identifieras som Rebecca Trolle, en student som varit försvunnen i två år. Medan Alex Recht och hans utredningsgrupp försöker förstå varför Rebecca gick ett så våldsamt öde till mötes, görs fler fynd på brottsplatsen. Den rymmer hemligheter som visar sig vara flera decennier gamla. Någon har vid upprepade tillfällen återvänt till skogen för att dölja sina offer för omvärlden. På ett ålderdomshem sitter en stum barnboksförfattarinna. Om och om igen dyker hennes namn upp i polisutredningen kring morden i Midsommarkransen, men hon sluter sig i sin tystnad. Spåren leder till den mörkaste av sanningar och obönhörligen dras både Fredrika Bergman och Peder Rydh in i historien kring graven och den döda studenten. Fredrika ställs inför ett svårt dilemma när hennes älskade Spencers namn dyker upp i utredningen. Är det verkligen möjligt att han är en del av gåtans lösning? Och vilken roll spelar egentligen den stumma författarinnan? Med en stark undergångston närmar sig utredningsgruppen fallets upplösning och till sist kvarstår bara en fråga att besvara: Vems tur är det att läggas i graven då mördaren återigen beger sig till Midsommarkransen?
Mina åsikter
Kristina Ohlsson har ännu en gång lyckats skriva en alldeles utomordentlig kriminalroman. Som läsare är man fast fram till sista sidan och man vill verkligen inte lägga ifrån sig boken även om man vet att lunchrasten snart är slut. Liksom de tidigare böckerna om Fredrika Bergman är den här boken spännande på alla sätt och vis samtidigt som man märker att Ohlsson blivit bättre på att få sina poliser att inte framstå som trögtänkta, för liksom poliserna i Ohlssons bok sitter man och kliar sig i skallen och försöker komma underfund med vem som är den skyldige. Det som gör att jag tycker att den här boken tappar lite grann i jämförelse med de tidigare böckerna är att Ohlsson valt att lägga in utdrag ur förhör som egentligen utspelar sig efter dess att boken slutat. Dessa förhör avslöjar en hel del saker som rent ut sagt förstör en del av bokens tjusning och spänning. Istället för att bli chockad när sakerna händer har man istället ett facit och går bara och väntar på ATT dessa saker skall hända. Något som är mycket synd då man definitivt hade känt mer med karaktärerna och man hade blivit mycket mer chockad när dessa händelser faktiskt inträffade. Men i övrigt är det här definitivt en kriminalroman i toppklass. Jag skall definitivt se till att läsa de resterande två böckerna i serien om Fredrika Bergman.
Mitt betyg
Detta innebär att bok nummer tre i serien om Fredrika Bergman får 4 av 5 stjärnor.



måndag 13 juli 2015

Recension av Rövardotter


Författare: Jackie Ferm och Ola Brising

Antal sidor: 398
Bilden är från Goodreads
Goodreads beskrivning
Jackie Ferm har gått från att arresteras som femåring till att klä av sig naken inför hela svenska folket i dokusåpan Paradise Hotel. Som dotter till en av Sveriges mest beryktade brottslingar Lars-Inge Svartenbrandt har hennes liv ständigt bevakats av media.

Jackie Ferms uppväxt har varit utlämnad till myndigheter och kärleksfulla brev från en psykopat. I Rövardotter berättar hon om livet i en södertrasad familj, om övergrepp och missförhållanden i fosterfamiljer och på behandlingshem, om att vara ensam och övergiven.

Som en röd tråd genom hela hennes livsberättelse löper pappans brev och innerliga, men farliga kärlek. Utan honom hade hennes uppväxt aldrig blivit så katastrofalt sönderslagen och utan honom hade hon aldrig funnit styrkan att resa sig ur spillrorna av sin barndom.

Rövardotter handlar om att finna styrka i motgångarna och ta kontroll över livet. Det är en självbiografi berättad av en riktig rövardotter som inte räds att blotta familjehemligheterna.
Mina åsikter
Ferm har återberättat sitt liv för Brising som sedan har fått ner det på papper, på så sätt känns det verkligen som om att det är Ferms röst man hör hela boken igenom. Till skillnad från många andra självbiografier som jag har läst innan så berättar Ferm verkligen ALLT, hon försöker inte på något sätt få sig själv att framstå i bättre dager, utan hon ger verkligen läsaren allt. Det gäller såväl det dåliga som det bra hon har gjort och åstadkommit i sitt liv. Man får en väldigt klar bild i hur hennes familjesituation har sett ut under åren och man känner med henne för att hon har fått genomgå så mycket i en sådan ung ålder. Det här var en av dom bästa självbiografier som jag någonsin läst om jag skall vara ärlig. I den här boken har dem dessutom lyckats lägga in utdrag ur Svartenbrandts brev utan att det på något sätt blir långdraget eller tråkigt, något det ofta blir i sådana här sammanhang. Det enda som jag tycker är lite synd med den här boken är egentligen att de bilder som har lagts in i boken är så små och ibland svåra att tyda, men i övrigt en väldigt bra bok.
Mitt betyg
Ferm får tack vare sin ärlighet och sin fullständiga utlämning av sitt liv 4 av 5 stjärnor.



fredag 10 juli 2015

Recension av Förlåt mig

Originaltitel: Forgive me
Författare: Lesley Pearse
Antal sidor: 447
Goodreads beskrivning
Eva hittar sin mamma, Flora, livlös i familjens badkar. Hon har begått självmord. Men en olycka kommer sällan ensam och när Evas pappa Andrew avslöjar att han inte är hennes biologiske far, raseras Evas värld fullständigt. Mystiken tätnar och Eva söker sig bakåt i sin mammas dunkla fotspår, bland annat för att få veta vem hennes riktige pappa är. Samtidigt tycks någon vara beredd att gå till ytterligheter för att hon inte ska lyckas med detta.
Mina åsikter
Pearses bok är som vanligt mycket väl skriven, ingenting att klaga på där direkt, med tydligt beskrivande bilder av såväl omgivning som personers personlighetsdrag. Något som jag nästintill kräver för att jag skall tycka att en bok ens skall räknas som godkänd. Men i detta fallet måste jag dock dra en gräns... det KAN BLI FÖR MYCKET. Missförstå mig inte... renoveringar i all ära, men så fruktansvärt mycket bryr jag mig inte om det när det kommer till det långa loppet. Det hade kunnat kortas ner rejält när det kommer till just den delen. Det som ger den här boken lite plus i kanten är att det hela tiden händer något. Boken blir aldrig långtråkig utan handlingen och spänningen håller hela boken igenom. Men ändå är det något i Evas personlighetsdrag som inte till hundra procent tilltalar mig, ibland uppfattas hon som rätt så självisk även om man förstår att hon har haft ett mycket tufft och hårt liv. Det här var en bra bok, men jag har fortfarande läst betydligt bättre böcker utav Lesley Pearse, jag tycker att hon är starkare när hon skriver böcker som utspelar sig 1600-tidigt 1900-tal istället för att som i det här fallet satsa på en berättelse som utspelar sig 1991-1992 med diverse återblickar, samt brev som skall ge större klarhet när det kommer till olika intriger karaktärerna i mellan. 
Mitt betyg
Jag må framstå som lite kräsen men vissa saker i den här boken hade jag kunna leva utan. De ständiga beskrivningarna av olika sorters renoveringar tröttade stundtals ut mig och ibland blev man lite irriterad på Evas reaktioner vilket alltså leder till att den här boken får 3 av 5 stjärnor.



lördag 4 juli 2015

Recension av Allt och lite till

Originaltitel: The Moon and More
Författare: Sarah Dessen
Antal sidor: 431
Goodreads beskrivning
Luke är verkligen den perfekta pojkvännen. Snäll, snygg och pålitlig. Emaline och han har varit tillsammans i flera år och deras förhållande är helt perfekt. Eller? Sommaren efter high school börjar Emaline ifrågasätta allting. Räcker livet i den trygga småstaden Colby och en framtid med Luke, eller vill hon ha mer? Ska hon satsa på en riktigt bra utbildning och en lysande karriär, som hennes pappa vill? Och när den spännande New York-killen Theo dyker upp i Colby för att arbeta med en dokumentärfilm ställs allting på sin spets.
Mina åsikter
Dessens bok handlar som vanligt om en tonårsromans som ställs inför en massa olika problem. Det här är inte en av mina favorit-Dessen-böcker men den är helt klart godkänd. Perfekt bok att läsa på stranden helt enkelt. Jag fastnade fort i bokens handling och kände med bokens olika karaktärer, vilket är ett ypperligt bevis på att även Dessens mindre bra böcker har en väldigt hög lägsta-nivå. Även fast jag väldigt fort kom in i boken och så, så upplevde jag att något saknades för att boken skulle komma upp till de lite högre betygen. Jag gick så att säga och väntade på något som aldrig riktigt infann sig den här gången. Men jag anser ändå att den här boken är helt klart läsvärd. Vill man läsa några av Dessens bästa böcker så skall man definitivt se till att läsa Along for the ride och The Truth about forever, definitivt böcker i toppklass om man säger så.
Mitt betyg

Den här boken får 3 av 5 stjärnor av mig, då jag inte riktigt kände att den levde upp till mina förväntningar då Dessen brukar hålla en något högre nivå, dock så fastnade man ändå i boken och jag upplevde den aldrig som långdragen eller liknande.

torsdag 2 juli 2015

Summering av juni



De här är de böckerna jag läste i juni månad. Det blev inte jättemycket den här månaden heller då jag jobbar så länge och så sent på Liseberg, men jag tar varje tillfälle i akt och läser varje ledig sekund jag har i princip. Jag läste även Lek på allvar-En spännande utmaning som var en del utav kurslitteraturen i skolan. Totalt läste jag alltså 6 stycken böcker den här månaden.
Månadens hiss
Den här månaden är det så himla svårt att säga vilken bok som var bäst. Jag anser ofta att Nicholas Sparks kan vara rätt ojämn i sitt skrivande och jag har därför läst en del av hans böcker som jag endast anser är "okej" liksom. Men både The Longest Ride och The Lucky One levde upp till mina förväntningar och båda två var riktigt bra. Kristina Ohlsson är definitivt en deckardrottning och jag älskar hennes böcker, dem är så sjukt bra. Jag har med andra ord läst en hel del bra böcker den här månaden. Ta gärna en titt på dessa böcker om du får lust. Kolla under fliken Böcker om du vill läsa någon recension om någon specifik bok.
Månadens diss


Måste ju tyvärr säga att Little Bee inte direkt föll mig i smaken alls. Jag upplevde det som sagt hela tiden som om att jag gick och väntade på att något skulle hända och att själva "handlingen" skulle sätta fart på allvar, men jag upplevde att boken kändes rätt så "platt" hela handlingen igenom och den slutade därför på ynka 2 stjärnor. Anledningen till att den ens fick 2 stjärnor var för att författaren lyckades ge väldigt målande beskrivningar hela boken igenom, vilket gjorde så att man kunde se allting framför sig, något som jag finner ytterst viktigt i böcker. Men i övrigt var boken som sagt rätt långdragen.

Recension av Tusenskönor

Originaltitel: Tusenskönor
Författare: Kristina Ohlsson
Serie: Fredrika Bergman, bok 2 av 5
Antal sidor: 398
Goodreads beskrivning
Ett äldre prästpar hittas skjutna i sin lägenhet vid Odenplan. Mannen verkar ha tagit livet av sin hustru och därefter sig själv. Ett avskedsbrev förklarar att han inte kunde fortsätta leva efter att hans dotter begått självmord.

Inlåst i en lägenhet väntar Ali på besked. Han har flytt från ett brinnande Irak och hoppas på en ny framtid i Sverige. Det enda hans välgörare kräver är en enkel byteshandel. Och att han tiger om deras uppgörelse.

I Bangkok håller en ung svensk kvinna på att bli avskuren från omvärlden. Någon monterar ner hennes liv, bit för bit. Efterlyst av thailändsk polis tar hon upp jakten på den som försöker ödelägga hennes tillvaro.

Fredrika Bergman och hennes kollegor i Alex Rechts utredningsgrupp tar sig an dubbelmordet vid Odenplan. De får snart klart för sig att de står inför någonting långt mer komplicerat än ett självmord som urartat. Vitt skilda händelser som även utspelar sig utanför Sveriges gränser tycks hänga samman utan att de förstår hur. Klockan går och de som vet tiger.
Mina åsikter
Man behöver egentligen bara använda sig utav fyra ord för att beskriva den här boken: SÅ SJUKT JÄVLA BRA! Det här är alltså bok nummer två i serien om Fredrika Bergman, bok ett gav jag som sagt fyra stjärnor till, men den här boken var ännu ett snäpp vassare enligt mig. Man försökte hela tiden lista ut vem som gjort vad, hur och när men i många fall fick man inte riktigt grepp om det, i alla fall inte med en gång. Det ledde alltså till att man fick vänta på den minst sagt spännande upplösningen. Ohlsson skriver med en sådan skärpa att man verkligen kan se allting framför sig, man kan på riktigt sätta sig in i karaktärernas känslor och tankar och allt är bara så himla bra! Gillar man kriminalromaner så bör man helt klart se till att läsa den här boken. Du kommer inte att ångra dig! Det finns som tidigare nämnts fem böcker i den här serien och jag har alltså bok tre och fyra här hemma som jag skall se till att sätta tänderna i så snart som möjligt, samt se till att köpa bok nummer fem inom en överskådlig framtid.
Mitt betyg

Jag läste 200 sidor på en och samma dag, jag hade definitivt läst ut hela boken på en och samma gång om det inte varit för att jag var tvungen att sticka till jobbet och det faktum att jag jobbar sådana långa och sena pass. Men med tanke på hur ovilligt jag lade ifrån mig boken så tänker jag ge den här boken en solklar 5:a av 5 möjliga stjärnor.

onsdag 1 juli 2015

Nytt i bokhyllan

Det gäller att passa på och köpa nya böcker medan man jobbar och faktiskt har pengar till att fylla på bokhyllan  Jag köpte därför följande böcker:  
Böckerna ni ser är alltså Rövardotter en biografi skriven av Jackie Ferm och Ola Brising. Har länge tänkt att köpa den och nu blev det äntligen av.

De resterande böckerna är skrivna av Lesley Pearse, en författare som alltid har en väldigt hög kvalité på sina böcker. Det är definitivt värt att läsa alla hennes böcker om man säger så. Böckerna som är skriva av henne heter alltså Elisabeth, Förlåt mig och Belles löfte. Varav den sistnämda är bok 2 i serien om Belle. Jag läser egentligen helst böcker på originalspråket dvs om det är på svenska eller engelska. Men nu så råkade hennes böcker vara billigare på svenska och då valde jag alltså dem.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...