tisdag 15 december 2015

Recension av A Storm Of Swords 2: Blood and Gold


Författare: George R.R Martin
Antal sidor: 554
Serie: A Song Of Ice And Fire, bok 3,2 av 5

Goodreads beskrivning
De sju konungarikena är en värld präglad av vild skönhet och mäktig magi. Men också av förräderi, girighet och ärelystnad, där ädlingar och ofrälse, hjältar och skurkar, fria och slavar kämpar för att överleva och finna sitt öde.
Striderna om järntronen är våldsamma och grymma och kriget fortsätter med oförminskad styrka. Nya allianser bildas och gamla upplöses. Vänner blir fiender och rivaler sluter fred. Intriger och ränkspel men också vänskap och kärlek, mod och offervilja underblåser maktkampen. Joffrey av huset Lannister sitter på järntronen i Kungshamn, en ung och bortskämd pojke som regerar över de sju konungarikena med hjälp av sin ärelystna moder. Hans bittraste rival, lord Stannis, är besegrad. Men Robb Stark, som nu har hela Norden under sig, vinner hela tiden nya framgångar i kriget och spelar ett högt spel i kampen mot Joffrey och huset Lannister. Under tiden färdas Daenerys stormfödd fram över det blodbesudlade och öde landskai östern, en drottning i exil med de tre sista drakarna i världen i sin vård. Målmedvetet samlar hon ihop sina styrkor för att inta Kungshamn och en dag bestiga järntronen för gott. I en svunnen tid inträffade en våldsam klimatförändring. Somrarna varar i decennier men följs av vintrar långa som en livstid. Längst upp i Norden ligger muren av is, ständigt bevakad av brödraskapet som vigt sitt liv åt uppgiften att skydda de sju konungarikena mot den eviga kölden och okända faror. Långt bortom muren lever rövarna, isolerade från människorna och efter sina egna lagar. Tillsammans med en hord mytiska varelser, vålnader och gengångare, vandrar de nu över Frosttändernas gudsförgätna fjällvidder och vidare söderut.

Mina åsikter
Martin skriver som vanligt på ett mycket levande sätt och har du ännu inte läst böckerna utan bara kollar på tv-serien... så bör du börja läsa nu. Böckerna har ett helt annat flyt än serien har så det är definitivt värt att läsa dem. Samt att serien och böckerna skiljer sig allt mer åt ju längre serien fortlöper. Som jag tidigare nämnt har jag råkat ut för en hel del "spoilers" och jag vet därför om de flesta av dödsfallen långt innan de händer. Men i den här boken var det faktiskt hela tre stycken dödsfall som jag inte visste om, så det var en skön omväxling. Men ni som vet hur Martin skriver vet att varje bok innehåller desto mer än bara tre dödsfall. Jag tycker att Martin definitivt lyckas behålla samma flyt i sitt skrivande även om detta nu var bok 3 del 2. Det är inte många författare som lyckas hålla samma klass rakt igenom alla böckerna men Martin gör faktiskt det. Frågan är nästan om de inte blivit bättre med tiden om ni frågar mig. Jag kände dock vid ett dödsfall att Martin tappade greppet lite. Det är en karaktär (tänker inte avslöja vem) som dör utav att hen kväs p.g.a trolldom. Efter alla blodiga och hemska dödsfall så kände jag lite: "var det där det bästa du kunde komma på?" Så det var lite segt att han inte kom på något bättre. Men i övrigt... en sjukt bra bok som man inte vill lägga ifrån sig. Eftersom att jag äger de resterande böckerna i serien tänker jag omgående börja läsa på dessa.

Mitt betyg

Eftersom att Martin faktiskt är så bra som han är får han än en gång 5 av 5 stjärnor i betyg.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack så mycket för att du tar dig tid att kommentera mitt innehåll! Jag svarar på kommentarer så fort jag kan!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...