måndag 5 september 2016

Vilken snäll kompis jag har...

Igår var jag hemma hos en kompis och jag fick då dessa böcker från henne. Hon hade i sin tur fått dem av en arbetskollegas mamma. Vilket alltså i sin tur betyder tre nya böcker här hemma. Är rätt så sugen på att läsa 102 minuter, då den verkar intressant och lärorik men naturligtvis väldigt hemsk att läsa.

En översättning av Bokus beskrivning av 102 minuter av Jim Dwyer
Vid 08:46 den 11 september 2001 14.000 personer var inne i Twin Towers i New York - läsa e-post, samtal, äta croissanter ... under de närmaste 102 minuter vardera skulle bli en del av de mest ökända och dödliga terroristattacken i historien , verkligen en bevittnade endast av de människor som upplevt det - förrän nu. Av de miljontals ord skrivna om den oförglömliga dagen när al-Qaida angrep västvärlden, har mest varit från utomstående. New York Times Jim Dwyer och Kevin Flynn har tagit mer avslöjande strategi - med hjälp av verkliga vittnesmål att enbart rapportera ur dem i tornen. 102 minuter är den episka hänsyn till vanliga män och kvinnor vars liv har förändrats för alltid i denna kamikaze terrordåd. Denna unika bok om unika människor, innehåller otroliga berättelser om mod, mod och övervinna otroliga odds. Fontänen i denna icke-fiction mästerverk är byggledare och hans kollegor som pried öppna dörrarna och sparade dussintals människor i det norra tornet; den polis som var några kvarter bort, arkivering hans pension papper, men tog sin bricka och spurtade till byggnaderna; fönstret bricka fastnat i en hiss femtio våningar upp som använde en gummiskrapa för att fly; och sekreterare som ledde en äldre man ner åttio nio trappor. Chance möten, stunder av nåd, ett rop över ett kontor formade protokollet, som markerar gränsen mellan rädsla och tröst, satsar gränsen mellan liv och död. Korsar en bro röster för att gå innanför infernos, ser katastrof och herosim en person i taget, Dwyer och Flynn säga påverka, auktoritativa saga av män och kvinnor - det 12.000 som flydde och 2749 som omkom vid Ground Zero september 11 2001 - som de gjort 102 minuter räknas som aldrig förr.

Goodreads beskrivning av Nobels testamente av Liza Marklund
En mördare i aftonklänning tar sig in på Nobelfesten i Stockholms Stadshus. På dansgolvet i Gyllene Salen skjuter hon Nobelkommitténs ordförande rakt genom hjärtat. Annika Bengtzon dras ofrivilligt in i dramat inte som journalist, utan som vittne.  Det vänder upp och ner på hela hennes tillvaro. Äktenskapet knakar och hennes anställning hotas. Snart befinner sig Annika mitt i en våldsam historia av terror och död som utspelar sig genom flera sekler. Var hon än letar hittar hon spåren efter samme man: Alfred Nobel, den omåttligt rike uppfinnaren som instiftade Nobelprisen och dog en tragisk och ödesmättad död. Till slut befinner hon sig livsfarligt nära sanningen.

Goodreads beskrivning av Flicka med pärlörhänge av Tracy Chevalier
Flicka med pärlörhänge är en berättelse om konstnären Vermeers målning Flicka med turban och omständigheterna kring porträttets skapande i den holländska staden Delft på 1600-talet. Griet är sexton år när hon träder i tjänst hos konstnären Vermeer. Hennes uppgifter . i det stora och barnrika hushållet består av tvätt och barnpassning, men hon har också fått i uppdrag att städa konstnärens ateljé utan att rubba ett enda föremål i hans minutiöst uppbyggda scenerier. Snart uppstår ett slags samförstånd med en underström av attraktion mellan Griet och Vermeer, en själarnas sympati mellan den store målaren och den enkla tjänsteflickan. Han lockar fram en förmåga som finns slumrande hos Griet och lär henne att se tingen med en konstnärs ögon. Vermeers hustru Catharina är sin mans absoluta motsats. Catharina är från första stund avogt inställd till Griet och avskyr sin makes intresse för flickan. När Vermeers rike mecenat van Ruijven fattar tycke för den söta tjänsteflickan, och insisterar på att Vermeer skall måla henne, skärps spänningarna. Ryktena och skvallret i småstaden Delft ökar trycket och när tavlan är fullbordad väntar en dramatisk uppgörelse...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack så mycket för att du tar dig tid att kommentera mitt innehåll! Jag svarar på kommentarer så fort jag kan!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...