onsdag 17 augusti 2016

Recension av Jag är Malala: Flickan som stod upp för rätten till utbildning och sköts av talibanerna

Författare: Malala Yousafzai & Christina Lamb
Antal sidor: 279
Originaltitel: I Am Malala: The Story of the Girl Who Stood Up for Education and Was Shot by the Taliban
Finns hos: Bokus / Adlibris

Bokus beskrivning
När talibanerna tog kontroll över Swatdalen i Pakistan vägrade en ofattbart modig flicka att låta sig tystas. Malala Yousafzai stred för alla flickors rätt till utbildning, vilket tisdagen den 9 oktober 2012 var nära att kosta henne livet. Malala var på väg hem då skolbussen stoppades av beväpnade talibaner. Hon sköts i huvudet på nära håll och det var få som trodde att hon skulle överleva. Bokens titel är svaret på den fråga talibanerna ställde då de klev på bussen: Vem är Malala?

Malala har fortsatt att arbeta för alla barns rätt till utbildning genom The Malala Fund, en välgörenhetsorganisation som investerar i lokala utbildningsprogram och stödjer personer som kämpar för rätten till utbildning runt om i världen. I oktober 2014 tilldelades Malala Nobels Fredspris, som den yngsta pristagaren någonsin. (17 år)

Mina åsikter
Har länge tänkt att jag skall läsa denna bok då den förmedlar så himla många bra och viktiga budskap. Nu blev det äntligen dags att läsa den och gud vad jag inte ångrar mig! Malala delar verkligen med sig av allt, som läsare får man följa med henne på den långa resa som hon gjort i ett försök att ge alla flickor rätt till utbildning. Man får lära sig mer om islam och dess olika grenar, man får lära sig om Pakistans historia, samt att man naturligtvis får följa med Malala i hennes strid mot de talibaner som försökte förbjuda henne från att gå i skolan. Det här är en mycket kraftfull och känslosam historia att ta del av och jag gillar det faktum att Malala har valt att verkligen dela med sig av allt, även det faktum att hon själv har sina bra och sina mindre bra sidor. Det var ytterst känslosamt och hemskt att läsa om när hon blev skjuten och de där första månaderna efteråt och att få ta del av hennes pappas ångest över att han kände att han borde ha skyddat henne från talibanerna. Hon är helt enkelt ärlig och beskriver världen och dess människor på det sätt som hon ser dem. Inte konstigt att hon fick Nobels fredspris när hon endast var 17 år gammal. Detta är en bok som alla bara måste läsa om så bara för att öppna upp ögonen för alla hemskheter som pågår/har pågått mitt framför näsorna på oss.

Mitt betyg
Boken får solklart 5 av 5 stjärnor. Det här är helt klart en bok som alla borde läsa.


2 kommentarer:

Tack så mycket för att du tar dig tid att kommentera mitt innehåll! Jag svarar på kommentarer så fort jag kan!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...