lördag 30 april 2016

Filmrecension: The Danish Girl

Bilden är lånad från dreamfilm

Regissör: Tom Hooper
Utgivningsår: 2015
Baserad på boken: The Danish Girl av David Ebershoff
Skådespelare: Eddie Redmayne, Alicia Vikander, Amber Heard.
Genre: Biografi, drama, romantik.
Betyg på IMDb: 7,0


En översättning av IMDbs beskrivning
En fiktiv kärlekshistoria löst inspirerad av danska konstnärerna Lili Elbe och Gerda Wegener. Lili och Gerdas äktenskap och arbete utvecklas när de navigerar Lilis banbrytande resa som en transföregångare.

Mina åsikter
Läste ju nyligen boken som denna film är baserad på, så jag hade handlingen rätt så färsk i minnet. Detta resulterade i att jag märkte när filmens manuskript och boken inte riktigt stämde överens. Men det var inte så "allvarliga" ändringar att jag störde mig supermycket på dem, men de fanns där. Det var väldigt spännande att få se denna historia få liv och skådespelarna gör det riktigt bra. Alicia Vikander fick mig nästan att börja gråta flera gånger om i filmen när hon i rollen som Gerda försöker acceptera sin nya verklighet. Eddie Redmayne var alldeles utomordentlig när han ena ögonblicket gestaltade Einar och det andra ögonblicket gestaltade Lili. Hela hans kroppsspråk och sätt att vara förändrades totalt och det var fantastiskt roligt att se hur han tolkat de olika könens kroppsspråk. Helt klart bra skådespel med andra och en mycket sevärd film. Men som vanligt tänker jag vara lite jobbig och säga: Läs boken först!!

Mitt betyg
Filmen får en prestigefylld 4 av 5 stjärnor. Hade kunnat få mer om de inte valt att ta bort vissa saker ur handlingen.

Värt att nämna
Det var i rollen som Gerda Wegener som Alicia Vikander fick sin Oscar, detta för rollen som bästa kvinnliga biroll. Hon blev därmed den andra svenska skådespelerskan någonsin att vinna en Oscar. Det var 41 år sedan detta hände senast och då var det Ingrid Bergman som kammade hem det priset för sin roll i mordet på Orientexpressen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack så mycket för att du tar dig tid att kommentera mitt innehåll! Jag svarar på kommentarer så fort jag kan!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...