lördag 5 november 2016

Recension av Villette

Författare: Charlotte Brontë
Antal sidor: 592
Förlag: Modernista, Ett stort tack till dem för detta recensionsexemplar!
Finns hos: Bokus / Adlibris

Goodreads beskrivning
Efter en familjekatastrof måste föräldralösa Lucy Snowe ta sig fram bäst hon kan, i ett 1800-talets London, utan annat skyddsnät än den sista lönen från ett arbete som sällskapsdam åt en äldre kvinna som nu avlidit.

Slumpen tar Lucy ombord på en båt till kontinenten och till Villette, där hon lyckas få anställning som lärarinna i engelska på en flickskola. Ständigt övervakas hon av skolans intriganta förestånderska. Som protestant betraktas hon med misstänksamhet i den strängt katolska kultur som präglar platsen. Ändå är det här Lucy söker ett hem åt ett känsligt men tåligt hjärta – fostrat av besvikelser, den ena hårdare än den andra. Med åren ska miss Snowe komma att se allt klarare på människolivet; på lidandet och lyckan; på rådande världssyner som religion och inte minst kön. 


Mina åsikter
Jag ska erkänna att jag var lite nervös över att läsa den här boken, med tanke på hur mycket jag älskade Jane Eyre. Jag hade definitivt inte behövt vara nervös dock, för den här boken var superbra! Inte riktigt i klass med Jane Eyre, men ändå underbar på sitt egna sätt. I den här boken får vi följa viljestarka Lucy Snowe som inte är rädd för att tala om för folk vad hon tycker och tänker om dem. Precis som i många av Brontës böcker, så har skola och utbildning en stor och viktig plats i den här berättelsen. Jag gillar det faktum att Brontë inte är rädd för att säga vad hon tycker och tänker om religioner och olika grenar inom dessa. Det faktum att det inte finns en gren inom religionen som är perfekt och att det är okej att vissa väljer att vara katoliker, medan andra är protestanter. Det skall alltså inte stoppa två människor från att vara tillsammans. Något som jag upplever som väldigt uppfriskande och nytänkande för att vara en bok utgiven på mitten av 1800-talet. I den här boken får vi även ta del av en del mysterier, så som vem är nunnan på vinden? Vilka är det kärlekspar som skickar brev till varandra mitt i natten? Allt det här bidrar till en oerhört bra och spännande läsning. 

Mitt betyg
Boken får 4 av 5 stjärnor.

2 kommentarer:

  1. Borde verkligen läsa något av Charlotte Brontë

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh du borde helt klart ge henne en chans! Älskar hennes böcker :) speciellt Jane Eyre, vilket är en av mina absoluta favoritböcker :)

      Radera

Tack så mycket för att du tar dig tid att kommentera mitt innehåll! Jag svarar på kommentarer så fort jag kan!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...