söndag 23 oktober 2016

Recension av Illuminae

Författare: Amie Kaufman & Jay Kristoff
Antal sidor: 599
Serie: The Illuminae files, bok 1 av 2
Finns hos: Bokus / Adlibris (hos adlibris finns inte boken som inbunden)

En översättning av Goodreads beskrivning
I morse, tänkte Kady att göra slut med Ezra var det svåraste hon skulle behöva göra. I eftermiddags, blev hennes planet invaderad. Året är 2575, och två rivaliserande megacorporations är i krig över en planet som är lite mer än en isbelagd speck vid kanten av universum. Synd att ingen trodde på att varna människorna som lever där. Medan fiendens eld regnar ned på dem, Kady och Ezra-som knappt ens prata med varandra, tvingas kämpa sig till en evakuerings flotta, med en fiende örlogsfartyg i förföljandet. Men deras problem precis har börjat. En dödlig pest har brutit ut och muterar, med skrämmande resultat; flottans AI, som ska skydda dem, kan faktiskt vara deras fiende; och ingen ansvarig kommer att säga vad som verkligen händer. Som Kady hackar i en tilltrasslad bana av data för att finna sanningen, det är klart bara en person kan hjälpa henne ta det till ljus: ex-pojkvän hon svor hon aldrig prata med igen. Berättas genom ett fascinerande dokumentation hackade dokument-inklusive e-post, scheman, militära filer, IM, medicinska rapporter, intervjuer, och mer-Illuminae är den första boken i en gastkramande, högoktanig trilogin om liv avbryts, priset på sanningen och mod vardagshjältar.

Mina åsikter
Jag som nästan aldrig läser sci-fi gillade den här boken av så många olika anledningar. För det första för att bokomslaget är riktigt coolt, plus att under bokomslaget ser boken riktigt coolt ut. För det andra att jag gillade karaktärerna och Kady var allmänt badass då hon är en hacker. För det tredje... man kunde verkligen inte förutse vad det var som skulle hända, man blev hela tiden förvånad och jag kom på mig själv flera gånger med att säga: "whaaaat" medans jag läste boken. Jag gillar det faktum att det inte bara är det faktum att de här rymdskeppen blir jagade och riskerar att bli nedskjutna utan att de har ännu ett problem, nämligen den härjande sjukdomen phobos (vet ej om rätt stavat). Vilket gjorde boken ännu mer oförutsägbar och känslosam. Man höll verkligen på alla och ville att varenda kotte skulle klara sig (kan ju säga att folk dör som flugor). Men även att jag verkligen gillar författarnas sätt att skriva denna bok. Den är inte skriven som en vanlig bok utan HELA bokens handling är framskriven i form av mail, chatter, dokumentutdrag och så vidare. Något som jag var rädd för att det skulle påverka sättet och den grav av hur man lärde känna karaktärerna. Och det kan i ärlighetens namn ha tagit lite längre tid att fästa sig vid karaktärerna än det normalt brukar göra för mig, men man gjorde det ändå och det var superkul att läsa en bok i ett sådant format. Plus att jag gillade alla de bilder som gjorts med hjälp av texter och siffror. En väldigt nytänkande bok med andra ord och en riktigt spännande sådan.

Mitt betyg
Boken får 4 av 5 stjärnor. Och jag rekommenderar denna boken även till dem som i vanliga fall inte brukar läsa/inte brukar gilla sci-fi-genren.

4 kommentarer:

 1. Är så nyfiken på denna! Den verkar så bra och sättet den är skriven på lockar mig :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är superbra så jag tycker definitivt att du borde läsa den!! :) Jag tyckte det var kul att man kunde fastna så mycket för en bok som var skriven på ett sånt annorlunda sätt :) Helt klart en rolig läsupplevelse :)

   Radera
 2. Är otroligt nyfiken på denna serie. Måste läsas framöver.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att höra! Det tycker jag definitivt att du bör göra! :)

   Radera

Tack så mycket för att du tar dig tid att kommentera mitt innehåll! Jag svarar på kommentarer så fort jag kan!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...